Deze schoudergordel bewegingsoefening is om de beweegelijkheid te verbeteren en daarmee goed tegen nekklachten, bovenrugklachten en schouderklachten. Deze oefening wordt ook veel gegeven bij het aanleren van een goede houding. Het is belangrijk om altijd eerst uw therapeut of (huis)arts te raadplegen voordat u met deze oefeningen begint.
Aandachtspunt:
Deze nekoefening wordt onder andere aangeraden voor het aanleren van een correcte houding. Veelal heeft men de schouders te ver naar voren staan. Ditmaal probeert u beweging in het bovenste gedeelte te krijgen door middel van het naar voren en naar achteren bewegen van de schouders. Dit zal niet alleen de stijfheid verminderen, maar ook een betere gewaarwording van uw eigen houding tot gevolg hebben. Het kan dat u normaal uw schouders te ver naar voren laat zakken. Lees eerst meer over houding mocht u hier vragen over hebben.
Neem een correcte houding aan. Beweeg beide schouders maximaal naar voren en vervolgens geheel naar achteren en omlaag. Houd deze positie even aan en breng de schouders vervolgens weer naar voren. Herhaal deze beweging.
Ervaart u nekklachten, zoals nekpijn en/of stijfheid van de nek, of bovenrugklachten of schouderklachten, raadpleeg dan eerst een therapeut voordat u de oefeningen doet op MijnOefening.
Start de oefening vanuit een neutrale lichaamshouding
De meeste oefeningen voor de nek beginnen vanuit een neutrale lichaamshouding. Daarom is het belangrijk dat u deze houding goed beheerst en makkelijk kunt toepassen. Lees hier meer over de neutrale lichaamshouding
Deze oefening kan helpen bij onderstaande klachten
- Mechanische rugklachten, midden rugklachten, nekklachten, spierpanningshoofdpijn
- Herstellende nekhernia, whiplash, verhoogde spierspanning van de nekspieren
Let op:
Deze oefening kan alleen worden geadviseerd door een fysiotherapeut, oefentherapeut, chiropractor of (huis)arts. Klik hier voor een bij MijnOefening aangesloten therapeut.
Algemene tips voor het uitvoeren van oefeningen voor de nek
- Frequentie: Deze bewegingsoefeningen zijn effectief voor de spieren en gewrichten van de nek. De frequentie is afhankelijk van het doel waarmee de oefeningen wordt gedaan. Het is niet altijd nodig om deze oefening tweemaal per dag te doen. Bespreek dit met uw therapeut.
- Combineren: Voer niet slechts één oefening per sessie uit, maar combineer meerdere oefeningen voor een groter effect. U wordt geadviseerd om minimaal 3 bewegingsoefeningen te doen.
- Warming up: Voor deze bewegingsoefening is het niet nodig om een warming up te doen, omdat deze oefening zelf als warming up kan worden beschouwd.
- Nekklachten: Pijn is een waarschuwingssignaal van het lichaam. Negeer pijnsignalen niet en neem contact op met uw therapeut voor meer informatie.
- Snelheid: Voer deze oefening niet langzaam, maar wel gecontroleerd uit.
- Blijf alert: Als u de oefening vaker heeft gedaan, loopt u risico om de oefening op de automatische piloot uit te voeren. Houd uw focus op de aan te spannen spieren en de beweging die u maakt.
- Overbelasting: Nekpijn wordt voornamelijk veroorzaakt door overbelasting. Deze overbelasting kan zorgen voor spierblessures, nekstijfheid of belastingontsteking van de gewrichten.
- Slaapkussen: Kies een comfortabel kussen dat genoeg stevigheid biedt, zodat u nekklachten kunt voorkomen. Een kussen waarbij uw hoofd te hoog of te laag ligt, kan veel druk op de nek geven. Om dezelfde reden wordt het afgeraden om op de buik te slapen.
Risico’s voor nekklachten
Een statische houding kan resulteren in nekklachten. Beweeg veel gedurende de dag, zodoende minimaliseert u de continue belasting op de wervelkolom. Probeer actief te blijven. Klik hier voor meer informatie over houding en beweging.
Wist u dat?
Veel mensen zijn bekend met nekklachten. De meeste mensen hebben meer dan eens in hun leven te maken met nekklachten.