De beweeglijkheid van uw lichaam is afhankelijk van de mate waarin uw gewrichten bewogen kunnen worden. Deze rekoefening voor de rug kan helpen bij het behouden, of verbeteren van de beweeglijkheid van de rug.
Aandachtspunt:
Lig op uw buik en druk uzelf vervolgens omhoog, laat uw benen op de grond rusten. Steunend op uw ellebogen. De rek is voelbaar in de onderrug.
Voor een iets diepere rek kunt u uw armen langzaam uitstrekken. Hef tegelijkertijd uw hoofd en schouders op. Houd de rek, die voornamelijk voelbaar is in de lage rug, 15 tot 20 seconden aan. Herhaal deze rugoefening 3 keer.
Bij veel mensen werkt deze rugoefening verlichtend, echter kan de buiging naar achteren uw klachten ook verergeren. Overleg goed met uw therapeut of deze oefening voor u geschikt is. Zorg dat de rek in de rug voelbaar is en rek niet verder. Het te hard rekken werkt averechts.
Mocht deze rugoefening iets te zwaar zijn, probeer de oefening dan staand uit te voeren.
Indien u lage rugpijn, lage rugstijfheid en/of andere rugklachten ervaart, is het verstand eerst uw therapeut te raadplegen voor advies.
Deze oefening kan helpen bij onderstaande klachten
Let op:
Deze oefening kan alleen worden geadviseerd door een fysiotherapeut, oefentherapeut, chiropractor of (huis)arts. Klik hier voor een bij MijnOefening aangesloten therapeut.
Algemene tips voor het uitvoeren van oefeningen voor de rug
- Frequentie: Twee keer per dag afwisselend met andere bewegingsoefeningen, kan bijdragen in het herstel van uw klacht. Bespreek uw klachten altijd met uw therapeut alvorens u de oefeningen gaat uitvoeren.
- Combineren: Door oefeningen te combineren wordt het effect van de oefeningen groter. U wordt geadviseerd om minimaal 3 oefeningen te doen.
- Lage rugklachten: Pijn is een waarschuwingssignaal van het lichaam. Negeer nooit de pijn, bespreek deze met uw therapeut om verergering van klachten te voorkomen.
- Snelheid: Bij rekoefeningen bouwt u altijd de spanning langzaam op. Wanneer u direct naar de eindpositie beweegt, kunnen de spieren schade oplopen.
- Blijf alert: Als u de oefening vaak heeft gedaan, loopt u risico om de oefening op de automatische piloot uit te voeren. Houd uw focus op de aan te spannen spieren en de beweging die u maakt.
- Vrij bewegen: Voer de oefening altijd uit op een vlakke ondergrond met genoeg ruimte om vrij te bewegen.
Risico’s voor rugklachten
Tegenwoordig houden veel mensen de nek gebogen om de telefoon of tablet te bedienen. Hierdoor moeten bepaalde spiergroepen van de nek en bovenrug hard werken om het hoofd te tillen. Dit kan overbelasting veroorzaken en daarmee pijnklachten teweegbrengen. Het is belangrijk om de nek en schouders goed in beweging te houden. Verander daarom elke 15 minuten van houding! Klik hier voor meer informatie over houding en beweging.
Wist u dat?
Mensen met veel stress kunnen een slecht eetpatroon hebben en daarnaast weinig beweging. Samen met een verhoogde spierspanning kan dit leiden tot rugklachten.