Kniepijn ontstaat vaak door stijfheid en een beperkte beweeglijkheid van de knie. Bewegingsoefeningen voor de knie kunnen helpen bij het vergroten van de beweeglijkheid. Raadpleeg altijd eerst uw therapeut voordat u start met de oefeningen op MijnOefening.
Aandachtspunt:
Deze knie oefening is vrij gemakkelijk uit te voeren en belangrijk bij het vergroten van de beweeglijkheid van de knie. Ervaart u klachten zoals kniepijn en/of stijfheid? Raadpleeg dan eerst uw therapeut voordat u start met de oefeningen op MijnOefening.
Begrijp de neutrale stand van uw lichaamshouding
De meeste oefeningen beginnen met een neutrale stand van uw lichaamshouding. Klik hier om meer te lezen over een goede houding.
Deze oefening kan helpen bij onderstaande klachten
- Mechanische knieklachten, knie slijtage, verzwikking of verstuiking
- Knieblessure, letsel aan kniebanden, meniscusletsel, Osgood Schlatter of peesontsteking
Let op: Een oefening bij bovenstaande klachten kan alleen worden geadviseerd door een therapeut. U wordt geadviseerd geen spierversterkende oefeningen te doen wanneer u pijnklachten heeft, maar alleen als u bent hersteld van pijnklachten, of ter preventie van klachten.
Algemene tips voor het uitvoeren van oefeningen voor de knie
- Frequentie: Deze rekoefeningen zijn effectief voor de spieren van de knie en omliggende spieren. De frequentie is afhankelijk van het doel waarmee de oefeningen worden gedaan. Als u werkt aan het spieruithoudingsvermogen en niet de spierkracht, dan zal de frequentie hoger liggen. Het is niet altijd nodig om de oefeningen meerdere malen per dag te doen. Bespreek dit met uw therapeut.
- Combineren: Voer niet slechts één oefening per sessie uit, maar combineer meerdere oefeningen voor een groter effect. U wordt geadviseerd om gemiddeld 3 spierversterkende oefeningen te doen.
- Warming up: Voorafgaand aan deze rekoefening is het raadzaam om een warming up te doen. Dit kan door een aantal bewegingsoefeningen uit te voeren voordat u met deze rekoefening begint.
- Knieklachten: Pijn is een waarschuwingssignaal van het lichaam. Negeer de pijn nooit. Klachten kunnen toenemen wanneer oefeningen niet gecontroleerd worden uitgevoerd. Als u knieklachten ervaart tijdens de oefening wordt u aangeraden niet verder te gaan, maar contact op te nemen met uw therapeut voor meer informatie.
- Snelheid: Voer deze oefening niet te gehaast uit. De oefening moet nauwkeurig en gecontroleerd worden uitgevoerd.
- Blijf alert: Als u de oefening vaker heeft gedaan, loopt u het risico de oefening op de automatische piloot uit te voeren. Houd uw focus op de aan te spannen spieren en de beweging die u gaat maken.
- Overbelasting: Kniepijn wordt voornamelijk veroorzaakt door overbelasting. Deze overbelasting kan zorgen voor spierblessures, kniestijfheid of ontsteking van het kniegewricht.
Risico’s voor knieklachten
Naarmate u ouder wordt, nemen de kansen op knieklachten toe. Knieklachten ontstaan meestal door een acuut letsel of ze ontstaan heel geleidelijk. Botontsteking is de meest voorkomende oorzaak van klachten bij mensen die ouder zijn dan 55 jaar. Bij jongeren is overbelasting de grootste oorzaak van knieklachten.
Wist u dat?
Een groot deel van de bevolking is bekend met knieklachten. Deze klachten kunnen een uiteenlopende oorzaak hebben en daarmee verschillende behandelingen vereisen.